O zmluve s dopravcom budú rozhodovať mestskí poslanci

12.02.2008 Humenné

Humenné 12. februára (TASR) - Vedenie mesta Humenné a tamojšej SAD doposiaľ nepodpísali zmluvu o výkone vo verejnom záujme v mestskej hromadnej doprave na tento rok.
SAD žiada od mesta navýšenie dotácie o 1,7 milióna, čo predstavuje celkom 4,7 milióna korún. Zároveň navrhuje zvýšenie ceny lístka na 12 korún. \"Zatiaľ sme sa dohodli, že mesto zvýši dotáciu o 10 percent oproti minulému roku, čo predstavuje 3,6 milióna korún a cenu lístka navrhujeme na 10 korún cez kartičky a v hotovosti 12 korún, \" uviedol dnes pre TASR primátor mesta Vladimír Kostilník. Dodal, že tento návrh musia odsúhlasiť poslanci mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 20. februára.
Podmienkou uvedeného návrhu zo strany mesta zároveň je, že SAD zakúpi nový autobus pre mestskú dopravu a mesto s podnikom podpíše licenciu na päť rokov.
Samospráva si je vedomá, že mestá sú povinné SAD-kám uhrádzať preukázané straty. Potrebné je však objektívne zhodnotiť oprávnené náklady dopravcu. V rámci Slovenska sa náklady na jeden kilometer pohybujú od 35 do 55 korún, pričom podľa primátora nikto nevie povedať, aký je priemerný zisk. Vedenie SAD argumentuje tým, že minuloročná dotácia od mesta nevykryla straty. SAD dostala od mesta 3,126 milióna korún, pričom strata predstavovala 600 tisíc korún.
 

Vyberte región